Begeleiden hijswerk

Iedereen die betrokken is bij hijswerkzaamheden is verantwoordelijk voor het veilig  uitvoeren van de hijsklus. In het Arbo- besluit staan voorschriften voor het hijsen en heffen van lasten of personen. Enkele voorbeelden uit het Arbo-besluit, Artikel 7.18 zijn:

- Hijs- en hefwerktuigen worden zodanig opgesteld dat het gevaar wordt beperkt dat de lasten de werknemers raken, dan wel ongewild op gevaarlijke wijze uit hun baan of in een vrije val raken of losraken.

- Doeltreffende maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat werknemers zich niet ophouden onder hangende lasten.

- Hangende lasten worden niet verplaatst boven niet beschermde werkplekken waar zich in de regel werknemers bevinden.

- Indien bij toepassing van de vorige regels het goede verloop van de werkzaamheden niet kan worden gegarandeerd, worden passende procedures vastgesteld en toegepast om de veiligheid van de betrokken werknemers te waarborgen.

 

Niet iedere opdrachtgever, kraanmachinist, hijsbegeleider of meewerkend personeel is bekend met deze regelgeving. Medewerkers die betrokken zijn bij de uitvoering van hijs- en hefwerkzaamheden hebben niet alleen te maken met regelgeving maar ook met:

- Het bedienen van de hijskraan

- Het vast- en weer losmaken van de hijsgereedschappen aan de last en de kraanhaak

- Het geven van aanwijzingen aan de machinist van de hijskraan.

- Verandering in het hijsplan

 

Voor toezicht op het veilig uitvoeren van de hijsklus wordt soms een veiligheidskundige ingeschakeld. Deze veiligheidskundige is wel bekend met de regelgeving maar meestal niet bekend met de technische achtergrond van het bedienen van een hijskraan, juiste toepassingen van hijsgereedschap, aanslaan en verplaatsen van lasten. Helaas wordt een veiligheidskundige vaak gezien als een politieagent die je probeert te betrappen op foutjes. De mensen van VCBarneveld hebben niet alleen jaren praktijkervaring in het bedienen van hijskranen, aanslaan en begeleiden van lasten maar ook van wet en regelgeving. Een toezicht houder van VCBarneveld houd niet alleen toezicht op het veilig uitvoeren van de hijsklus maar kan ook adviezen geven bij veranderingen in situaties tijdens het hijswerk.

Een deskundige van VCBarneveld kan u helpen bij:

- Toezicht op het veilig uitvoeren van een hijsklus

- Begeleiden van hijskraanmachinisten

- De juiste keuze van hijskranen voor een hijsklus

- Uitvoeren van een werkplek inspectie

- Organiseren van een toolbox en hijstrainingen


 

Bijbehorende opleidingen

autolaadkraanhijsbegeleidertelescoopkraanMachinist Mobiele Torenkraanbeweegbare hulpgiekverreiker 026mobiele torenkraan at 6KraanmachinistVerreiker Sennebogen opleidingTelekraan machinist met hijsbegeleiderSpieringMinikraan opleidingSennebogenheftruck ibcTorenkraan 123machinist autolaadkraanmerlo verreikerSmallegangentruckgrondverzet met hijsfunctieheftruck 3 Linde 8tverreikerGrondverzet met hijsenat 5manitouspierings kranenTelekraan machinistrupskraanautolaadkraan cursusReachtr.1mobiele torenkraanOverslagkraan cursus machinistHijsbegeleider opleidingMRT2150 -2 privilege-4